Responsabilitat adulta

0

Acció-reacció. Un cop coneguda la programació de les festes del Tura d’Olot les xarxes socials bullen de comentaris. Com sol passar en aquests casos els majoritaris són dels que estan descontents amb alguna de les propostes. Malauradament no sovinteja la opinió constructiva sinó la destructiva, la de criticar sense oferir una alternativa. Entre aquests comentaris em fixo amb els que parlen del canvi de recorregut de la Turinada, que es trasllada al nucli antic, i el canvi d’hora del Ball de l’hora, que fins ara s’organitzava de matinada i s’avança una hora abans de la mitjanit. Són dos actes emblemàtics de la festa major per la quantitat de persones que concentra i perquè la festa està garantida: gresca concentrada i amb molts al·licients. Modificar aquests actes, ni que sigui sensiblement, implica haver de rebre crítiques. Les persones que estan acostumades a organitzar activitats pels altres, gairebé sempre a canvi de res, ja ho assumeixen.
La Turinada i el Ball de l’hora són dos actes molt esperats, sobretot per adolescents i joves. La Turinada concentra centenars de persones, molts d’ells menors d’edat, passejant i ballant pels carrers de la ciutat al ritme de les diverses colles de timbalers mentre els veïns llencen aigua des dels balcons. Entre la multitud s’hi barreja la gresca amb l’alcohol, que es consumeix segons la responsabilitat de cadascú. La Turinada sempre se l’ha relacionat amb l’excés del consum de begudes alcohòliques entre el col·lectiu jove, tot i que les colles que promouen la Turinada tenen un altre discurs i minimitzen les crítiques. No és menys cert que quan es parla del tema amb els cossos de seguretat i els responsables polítics no amaguen la seva preocupació i reconeixen el problema. És una conversa que es repeteix cada any i acaba sempre de la mateixa manera, no sabent com fer-hi front. Prendre mesures per evitar aquest macro ‘botellón’ representa fer front a una reacció en massa dels participants i organitzadors que ara per ara ningú sembla estar disposat a assumir.
Mentre escric recordo l’entrevista que vaig fer a l’Eduardo Sacristán, pediatre i membre de la consulta de mediació i consum de l’equip pediàtric territorial de la Garrotxa, per parlar de l’alcohol entre els joves. Explicava que actualment els joves s’emborratxen el doble de sovint que fa vint anys i que l’inici se situa des de fa temps en els 13 anys. Un drama. L’entrevistat reconeixia que estem davant d’un greu problema i qualificava de molt greus les conseqüències d’ingerir alcohol, sobretot en l’etapa de l’adolescència.
La situació actual es dóna, segons Sacristán, per diferents motius: una baixa percepció del risc per part dels joves, i en general de la societat, i la facilitat per accedir a les begudes alcohòliques. No oblidem que en molts casos són els mateixos pares qui adquireixen les begudes perquè els fills són menors.
Aquest pediatre assegura que els joves, per defecte, tendeixen a cercar els límits i transgredir algunes línies vermelles i els adults tenim la responsabilitat d’educar-los perquè prenguin consciència d’aquest tipus de perills.